sâmbătă, 30 aprilie 2011

Supa crema de sparanghel



avem nevoie de : ulei,o ceapa mai mare,un borcan de sparanghel fiert (300 gr.),200 gr.sunculita afumata uscata taiate bucatele mici,1 litru de supa (am fiert in prealabil un cub) 1 litru lapte,4 linguri faina,un galbenus,100 ml.smantana,5 catei de usturoi,piper,sare,marar.














4 comentarii:

Anonim spunea...

Bubulina gospodina din pustinis

Anonim spunea...

In afara de ingrediente nu mai are nevoie de nik retetuta asta ... sa zicem de mod de preparare, recomandari, ordinea si timpii in care se adauga fiecare ingredient...
Sunt si eu in patria svabilor la granita dintre Bayern si BW unde se imperecheaza cu Austria si Elvetia, si vroiam sa le incerc si eu bucataria in regim Hand Made ca sa vad de ce sunt asa de albi la fata, de parca sunt zombii cu totii ... Si ce fete dragute au ... albe la fata, pistruiate, cu strunga si belciug in cioc, frumoase de-ti vine s-o iei la fuga ... Cultural am interactionat cu unul in Aldi - cred ca era urmasul lui BigFoot - o aratare intolita specific tirolez in postav verde si palarie a la John Wayne invechita natural vreo 30 de ani in sopron, purtata cu tot cu praful de acolo, pentru autenticitate, care ca sa intre pe o usa dubla larg deschisa sa rasucit pe o parte si sa aplecat sa intre cu tot cu palarie pe usa ... Sanatos individ nene, genul care mananca un berbecut la micul dejun si restul turmei la pranz.
Lasand gluma la o parte, cu bucucatarie svabeasca la masa - care fie vorba intre noi , cu Spargel, vutzele adica Kartoffel Wuzerl ( acum stiu de ce in buda unde lucrez eu cineva o scris cu markerul intre doua faiante Stirb Kartoffel !! ) si arome care ineaca orice gust dedesubt , nu ma impresioneaza deloc ( simfonia prostului gust as zice eu ) , cu bucataria asta la masa mor dupa o portie de mici pe Dealul Negru, dupa o ciorba de burta la Kontiki la Sibiu sau un ciolan cu fasole la Fantanita Haiducului, dupa un bulz cu burduf de munte si smantana, o telemea proaspata bine legata de vaca sau una veche , aromata de oaie ... Mor dupa toate astea si dupa multe altele ... Hmm ce sarmalute frate cand ai atatea posibilitati sa trezesti varza murata la borcan la viata, ce sa te mai chinui sa reconstitui frunzele sa invelesti carnea in ele ... Ca piftelute frate, ce parjoale tot vorbesti acolo ! Semmelknodel frate, semmelknodel pana iti iasa pe urechi, semmelknodel pana te albesti la fata ca Ielele lor lesinate si fetii lor frumosi care prind culoare in obraji doar cand se rusineaza ori dupa ce dau un snaps pe gat ( uneori asa se inrosesc de tare de ma uit in sticla pe gaura sa vad daca nu ia muscat ceva de limba ).
Cam asta depre originala bucatarie svabeasca , despre care eu am zis ca e cu dus intors, cu dus cand o gusti si cu intors - prima reactie dupa contactul preparatelor cu papilele gustative. O bucatarie pe alocuri prea acra, insipida, cu arome puternice care anuleaza orice bun gust la o mancare ( eu zic ca cu atatea mirodenii - uleiuri si oteturi aromatizate - nu mai conteaza daca gatesti un purcel in lapte ori un soarece mort, la urma urmei tot acelasi gust au ), cu buruiana aia careia pe la noi i se zice sparanghel, cu gust de pamant, numai buna de dat la porci sa faca slanina frageda ca la noi si nu ca guma de mestecat sau cauciucul cum e la ei ...

Anonim spunea...

Continuare : Si mai au ei un fix - nemtii in genral - la ei pe masa totul trebuie sa fie bio. Dar nu cred ca intelege vreunul dintre ei in realitate faptul ca asta e doar o politica de marketing, o modalitate de a specula tendinta individului - aflat in magazain intre alti indivizi - de a intinde mana spre un produs bio doar de teama ca nu cumva sa fi vazut de ceilalti din jur ca indrepta mana spre ceva ce nu e bio, teama acestuia de a fi judecat, masurat si etichetat pe baza a ceea ce cumpara ... Produsele romanesti in marea majoritate nu sunt bio insa au un gust de te topesti dupa ele. Cele nemtesti din magazin nu au nici un gust insa sunt bio. In Romania se imprastie gunoi de grajd ca ingrasamant, gunoi care se lasa doi trei ani la descompus si compostat pe loc pana nu mai are nici un miros - poate doar acel miros specific " de tara " , inofensiv, chiar pitoresc as zice - care cica nu ar fi bio ( ?!?!? ). In sasia fermierii colecteaza dejectiile de la animale ( si dupa cum pute - dumnezeule - cred ca nu numai ) in bazine speciale iar primavara le incarca intr-o remorcuta speciala si le " elicopterizeaza " ( le imprestie cu o elice mare ) in teren; pute in aceasta perioada tot sudul germaniei ( nu cunosc in rest ) a cacat ! Pute de-ti muta nasul. Pute de te blindezi in baie. Pute de iti vine sa lesini si cu toate astea ce se face pe terenul asta cica e bio. Pute de o colega de servici sa albit la fata si a lesinat in masina care tranzita un astfel de camp a carui iarba hraneste pseudo-vacuta Milka in varianta Tiroleza, si al carei lapte e bio, din care se face branza bio. Asa de tare si urat pute a cacat incat iti pui problema daca nu cumva au contribuit si bipede la bunastarea recoltelor ce vor veni, cum ar fi savuroasele si zemoasele capsuni, radacinile de spargel samd. Toate sunt bio, insa savuroasele rosii romanesti nu ! De ce ? Foarte simple : pentru ca le-ar scoate definitiv pe ale nemtilor din sere de pe piata. Nici pepenii nostrii nu sunt bio, nici vinetele, nici gogosarii ori ardeii nostrii nu ! Doar ca noi , care mancam asa nesanatos avem culoarea corecta in obraji iar ei care mananca bio arata ca dupa autopsie.
Am fugit din Ro unde am mancat nesanatos ani de zile cum ar fi cele enumerate mai sus dupa care tanjesc acum, ca sa mananc aici cubulete bio ... Apropo, cubul fiert de mai sus era cub Rubik sau merge orice cub ?

Anonim spunea...

Claudia - maria , se sinte si la tine faptul ca ai ramas legata de locurile natale. Dorul de casa, de locul in care am copilarit nu se va stinge niciodata ! E inutil sa ne gandim ca nu e asa, cand crezi ca ai uitat atunci revine dorul mai naravas si mai puternic si atunci cand te apuca faci ce am facut eu in randurile de mai sus : iti versi oful pe " hartie " , simti nevoia acuta sa le imartasesti si altora experientele si trairile tale de aici, tuturor celor care cred inca ca Germania e raiul de pe pamant ! raiul e la noi ACASA, aici e doar exilul ! Aici nu vom fi nici odata acasa ! Te salut cu respect, si credema, nu vreau sa te ranesc, sunt doar glumet si am io o relatie mai speciala cu bucataria asta a lor .
Alles gute u. auf wieder hoeren !

Trimiteți un comentariu